Military sambo

08.04.2011 22:20

Combat Sambo

Tradiční (military) systém fungující na velmi agresivním reakčním základě. Combat sambo je jako všechny ostatní military bojové systémy založeno na „přežití“. Combat Sambo v sobě snoubí jak sportovní tak i vysoce reálné a v praxi velmi účinné techniky boje zblízka. V Ruských ozbrojených složkách se Sambo učí policie, speciální jednotky, armáda, pohraniční služba, tajné služby i námořnictvo. 

Bojové sambo, nebo-li sambo combat, je světově uznávaný sport s ruským původem, který byl vytvořen v XXI. století. Předchůdcem bojového samba bylo sportovní sambo. Tento sport se využívá zejména armádou a bezpečnostními složkami, protože obsahuje mnoho typů útoku.

Tento druh samba začali první používat sovětské speciální jednotky tzv. Specnaz. Poté se sambo combat začalo rozšiřovat do všech ostatních složek armády a jiných vojenských útvarů. Po roce 2000 se bojové sambo dostalo i do podvědomí široké veřejnosti.

Sambo můžeme uznat jako souhrn zkušeností celého světa v oboru bojových umění, sebeobrany a boje muže proti muži, ale i jako základ pro rozvoj drsnějšího odvětví tohoto sportu, kterým je „SAMBO - boj muž proti muži“ více známý jako bojové SAMBO.

Turnaje bojového samba jsou připravované tak, aby maximálně přibližovali opravdovou situaci boje, dokonce nevypadají ani jako soutěžení, např. rozhodčí nezastaví soupeře při bližším kontaktu, jako je tomu v boxu, kickboxu nebo karate.

Moderní bojové sambo zahrnuje prvky: juda, jiu-jitsu, boxu, karate i ostatních. Celkově je do systému zahrnuto více než 52 bojových stylů. Od sportovního samba se bojové odlišuje zejména používáním úderové techniky rukou i nohou a pák v postoji i na zemi. Výraznou odlišností od sportovního samba je také obrana proti úderům nožem, pálkou, těžkým předmětem a také obrana proti napadení pistolí. Technika bojového samba prošla prověrkami reálných bojových situací a dodnes nebyl vytvořen žádný lepší systém přípravy pro pracovníky silových struktur.