Mýty a fakta o zbraních I.

26.02.2011 15:16
Mýty a fakta o zbraních I.

V moderní evropské kultuře snad neexistuje předmět opředený tolika mýty, jako střelná zbraň. Běžný člověk ví, co to je, ale v praxi se s tím téměř vůbec nesetkává. Jeho názor je proto odtržený od reality a formovaný téměř výhradně pověstmi z druhé ruky. Považuje zbraně za přirozeně nebezpečné, možná dokonce zlé, protože v novinách často čte o jejich zneužití; netuší však, jak vypadá celkový obraz, z nějž mu média předkládají jen pečlivě vybrané střípky.
 

Stane-li se obyčejný člověk jednou za několik let svědkem zneužití zbraně či neopatrného zacházení, snadno dojde k závěru, že takové chování je pro držitele zbraní typické. Je to totiž jediný příklad, který si uvědomil; neuvědomí si, že během těch několika let potkal stovky, možná i tisíce normálních a slušných držitelů zbraní, kterých si vůbec nevšiml, protože nic takového nedělali. Tak se zformovala "lidová moudrost" o zbraních, plná "jasných a zřejmých pravd", jako že méně zbraní mezi lidmi znamená méně mrtvých a že občané by zbraně neměli mít, protože od toho je tu policie. Cílem tohoto pojednání není Vás přesvědčit, že nejlepší věc na světě je jít si okamžitě koupit pistoli. Pokusil jsem se o srovnání "lidové moudrosti" s ověřenými fakty, ale také o poskytnutí náhledu na celkový obraz, abyste si sami mohli vytvořit informovaný názor. Fakta a zdroje zde uvádím, ale neinterpretuji je; to už nechávám na Vás, protože věřím, že jste schopni myslet sami za sebe.

1. Dostupnost zbraní

MÝTUS: Čím více zbraní, tím více vražd

FAKT: Od roku 1998 do roku 2005 vzrostl počet držitelů zbraní v civilním držení z 265 030 na 310 884. Během téže doby klesl počet vražd z 313 na 186 za rok. 

 

FAKT: Srovnání počtu zbraní a statistik vražd v Evropě také neukazuje žádnou souvislost (link).

 

FAKT: Ve Švýcarsku je každý bojeschopný muž ve věku 18-45 let povinen mít doma samopal. Statistika vražd ve Švýcarsku v letech 1998-2000 byla 9.2 vražd na 100 000 obyvatel za rok. V Anglii je držení vojenských a obranných zbraní zakázáno, loveckých a sportovních je velmi málo a podléhají velmi přísné kontrole. Statistika vražd v Anglii v té samé době byla 14 vražd na 100 000 obyvatel za rok .

FAKT: V hlavním městě USA Washingtonu je držení střelných zbraní pro sebeobranu zcela zakázáno a tamní počet vražd je 56.9 na 100 000 obyvatel. V městě Arlingtonu, hned za řekou, ale už v jiném státě, není držení zbraní k sebeobraně nijak omezeno a počet vražd je 1.6 na 100 000 obyvatel.

FAKT: Město Kennesaw v Georgii vydalo před 25 lety vyhlášku, že v každém domě povinně musí být funkční střelná zbraň. Dodnes se tam od té doby nestala jediná vražda 

 


 

MÝTUS: Čím víc zbraní mezi lidmi, tím více sebevražd

FAKT: V roce 2006 spáchalo sebevraždu 258 žen a 1142 mužů. Sebevraždu zastřelením spáchalo146 lidí. Z toho legálně drženou střelnou zbraní 557.

FAKT: Způsoby, které sebevrazi v ČR volí nejčastěji jsou oběšení (62%), pádem, jedy nebo prášky či podřezáním žil. Legální zbraň použilo cca. 3% sebevrahů

FAKT: V roce 1997 byly ve Velké Británii zakázány střelné zbraně a počet sebevražd dokonce stoupl. Nejvíce ve Skotsku a Londýně a to o 22,4% v letech 1998-2004 a o 18,7% v roce 2006 (ve srovnání s rokem 1996).

FAKT: Dle Světové zdravotnické organizace WHO je nejvyšší počet sebevražd na světě ze statisticky významných zemí v Japonsku, Číně a Rusku.
Všechny tyto tři země se vyznačují drastickým omezením práva držet a nosit zbraň. V Rusku a Japonsku je za nelegální držení zbraně vězení, v Číně trest smrti.
(Jinak nejvíce sebevražd je v Mikronésii – 160 na 100 tis. obyvatel, běžný průměr západního světa je cca 22 sebevražd na 100 tis. obyv.).

FAKT: Dle Světové zdravotnické organizace WHO je nejvyšší počet sebevražd v Evropě ve Finsku, konkrétně 31 sebevražd na 100 tisíc obyvatel. Finové jsou zároveň nejvyzbrojenějším národem v EU. Přesto střelnou zbraň zvolilo k ukončení života pouze 4,7% sebevrahů25.

FAKT: Nikdo nepáchá sebevraždu proto, že má doma zbraň, ale proto, že trpí zdravotní, majetkovou, citovou či karierní krizí.

 


 

MÝTUS: Zbraně patří do rukou pouze profesionálům, tj. policii a armádě.

FAKT: Mnoho civilních držitelů má výrazně lepší výcvik se zbraní než většina policistů, a to jak kvalitou výcviku, tak počtem nábojů vystřílených každý měsíc.

FAKT: Civilisté nepotřebují stejnou úroveň výcviku jako policisté. Úkolem policisty při zásahu je pachatele zadržet a zneškodnit. Civilistovi při nutné obraně stačí pachatele odstrašit a zahnat na útěk, což je z taktického hlediska mnohem jednodušší.

FAKT: Při použití zbraně policistou v USA je zhruba v 11% případů zabita nezúčastněná osoba - při použití zbraně civilistou  jsou to pouze 2% případů .

FAKT: Tento “požehnaný“ stav, kdy zbraně směla mít pouze policie a armáda, jsme v naší zemi měli přes čtyřicet let...

 


 

MÝTUS: Příčinou školních masakrů v USA jsou laxní zbraňové zákony .

FAKT: Při nákupu střelné zbraně v USA dnes musíte vyplnit formulář, nechat si zkontrolovat trestní rejstřík, někde vyžadují i otisky prstů, uplynutí čekací doby, registraci zbraně atd. Z držení zbraní jsou natrvalo vyloučeni všichni pachatelé trestných činů, za které je možno uložit trest delší než jeden rok, lidé s nařízenou ústavní léčbou, nelegální přistěhovalci a další. Takové zákony lze těžko považovat za “laxní“ .

FAKT:  Ve čtyřicátých, padesátých a šedesátých letech se daly zbraně koupit v železářstvích, armyshopech, u benzínových pump, v domácích potřebách, poštou, nebyly potřeba žádné formuláře, žádné kontroly, žádné otisky prstů, žádné čekání, žádná registrace... a nebyly žádné školní masakry.

FAKT: Erik Harris a Dylan Klebold porušili při přípravě masakru v Columbine sedmnáct různých zákonů. Dvě brokovnice a pušku koupili přes nastrčeného kupce, a pistole TEC-9 byla v té době zakázána úplně. Nic z toho je nezastavilo.

FAKT: Na americkém venkově jsou zbraně všude a děti se s nimi učí zacházet už odmalička. Přesto se školní masakry vyskytují téměř výhradně ve městech.

 


Zdroj:https://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2008060105

 

Datum a čas: 26.2.2011 v 15:19 hodin.